15.12.2021

Yllättikö talvi taas autoilijan?

Joka vuosi talvi tuntuu yllättävän autoilijat ja muut tienkäyttäjät. Suomessa pimeys, liukkaus ja lumi vaikeuttavat elämää säännöllisesti, joten näihin asioihin on ehdotonta varautua jo etukäteen.

Kun lunta tulee taivaan täydeltä

Kaikki tietävät ne aamut, kun lunta on tupruttanut koko yön ja liikkeelle pitäisi päästä heti aamusta. Kun olet saanut kaivettua auton kinoksen alta ja pääset liikkeelle, ovat risteykset ja pääväylät tukossa, lumen alla oleva jää liu’uttaa auton väkisin kohti penkkaa jne.

Mikä auttaa tällaisessa tilanteessa? Ensinnäkin tietenkin se, että seuraat aktiivisesti sääennustetta niin, että tiedät varata sekä lähtemiseen että matkaan tavallista enemmän aikaa tai lähdet liikkeelle vaihteeksi julkisilla.

Jos vastaavia kelejä on asuinseudullasi usein, voi liikkumista toki helpottaa autovalinnalla – neliveto liikkuu muita varmemmin niin liukkaalla kuin lumellakin. Kitkarenkaat puolestaan ovat nastoja varmemmat lumessa, joten niilläkin voi helpottaa elämää juuri näinä aamuina.

Älä anna liukkauden yllättää!

Liukkauden aiheuttamaan ahdistukseen auttaa talvirenkaiden vaihtaminen hyvissä ajoin. ”Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.–31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa”, kertoo Traficom. Nykysäännöt talvirenkaiden osalta ovat siis liukuvat, ja niissä otetaan huomioon keliolosuhteet. Tämä jättääkin paljon vastuuta autoilijalle itselleen.

Jotta liukkaus ei yllättäisi, on myös renkaiden kunto tarkistettava säännöllisesti. Nastarenkailla jarrutusmatka jäisellä pinnalla on lyhyempi kuin kitkarenkailla, mutta nastoistakaan ei ole hyötyä, jos niistä on jo osa irronnut. Millä tahansa renkailla liukkautta voi kokea myös sulan maan aikana, jos urasyvyys on päässyt kulumaan liian pieneksi.

Liukkauden vaikutuksia omaan elämään voi tässäkin tapauksessa vähentää varaamalla matkaan tavallista enemmän aikaa silloin. Pääkallonkelillä myös turvavälit ovat ehdottomat.

Varmista näkyvyys valoin ja varustein

Vaikka lunta ja pakkasta ei tulisikaan, vaikeuttaa pimeys autoilijan elämää talvella joka tapauksessa. Jos ajat paljon paikoissa, joissa katuvalaistusta ei ole, kannattaa harkita lisävalojen asennuttamista autoon. Jos valoja lähtee asentamaan itse, kannattaa tarkistaa, mitä laki kulloinkin asiasta määrää. Asiansa osaavassa asennusliikkeessä nämä asiat ovat varmasti hanskassa ja sinulle osataan suositella omiin tarpeisiisi sopivia valoja.

Talvella automatkat alkavat usein ikkunoiden raappaamisella ja hengityksen pidättämisellä liikkeelle lähdön jälkeen, kun tuulilasi uhkaa jäätyä sisäpuolelta. Näihin tuskiin on helppo vaikuttaa varustautumalla etukäteen: asianmukaiset jääraapat auttavat jäähän, ja erilaiset suojapeitteet estävät ikkunoita jäätymästä ulkopuolelta jo etukäteen.

Ajoissa päälle kytketyt lohko- ja sisätilanlämmittimet auttavat puolestaan pitämään ikkunan kirkkaana sisäpuolelta. Sisäpuolista jäätymistä voi estää myös pitämällä ikkunan puhtaana. Älä siis pyyhi kosteutta tuulilasista omalla kädelläsi, jossa varmasti on likaa ja rasvaa, vaan pidä mukana puhdas liina tätä tarkoitusta varten.

Vielä loppubonuksena: Jokainen voi vähentää pimeyden vaikutuksia varmistamalla, että omissa ja perheenjäsenten vaatteissa killuu heijastimia tarpeeksi näkyvillä paikoilla. Näin tiet ovat mahdollisimman turvallinen paikka myös jalankulkijoille.

Tuntuuko siltä, että oma ajokalusto vaatisi päivitystä tänä talvena? Autokauppani.fi on suomalainen autoliike, joka avautuu sinulle suoraan kotisohvaltasi. Tutustu myynnissä oleviin autoihin ja laita samalla myyntiin oma autosi!