13.08.2021

Käytetyn auton osto – mihin kaikkeen pitää kiinnittää huomiota?

Käytetyn auton ostossa on huomioitava niin monta asiaa, että siinä kannattaa olla tarkkana. Jos työtä ei ole mahdollista antaa ammattilaisen tehtäväksi, on hyvä ottaa mukaan tarkastuslista, jota seuraa tarkasti ja samalla huomioi vielä asiat sen ulkopuoleltakin. Lisäksi: kaksi silmäparia on aina yhtä parempi, joten ota mukaan kaveri.

Käytetyn auton osto – tarkista taustatiedot

Käytetyn auton osto aloitetaan tarkistamalla rekisteri- ja verotiedot sekä myyjän henkilöllisyys. Ohjeet tähän ja muihin paperitöihin löydät Trafin sivuilta. Maksullisista palveluista voit saada selville ajoneuvon omistajahistorian, joka on hyvä ottaa selville. Niistä näet myös, onko ajoneuvovero maksettu ja onko kulkuneuvo jossain vaiheessa ollut poissa liikenteestä esimerkiksi suuren remontin vuoksi.

Rekisteritietojen lisäksi on ehdottomasti tarkistettava auton huoltokirja ja huoltohistoria. Onko autosta pidetty huolta niin kuin pitää?

Varmistu auton kunnosta

Kun näet auton, katso sen ulkoinen kunto ensin hieman kauempaa joka puolelta. Näkyykö rungossa painaumia tai naarmuja? Onko jossakin auton osassa erivärinen maali kuin muualla? Varsinkin isommista kolariremonteista on hyvä olla tietoinen ostovaiheessa. Siirry seuraavaksi lähemmäksi, jolloin näet pienemmät jäljet ja mahdolliset ruostevauriot rungossa tai lokasuojissa. Entä ovatko renkaat kunnossa?

Renkaiden vilkaisun jälkeen voikin luonnollisesti jatkaa tavaratilaan, mistä yleensä löytyy vararengas ja muut turvavarusteet, kuten tunkki ja varoituskolmio. Konepellin alta puolestaan on hyvä tarkistaa öljy sekä jarru- ja jäähdytinneste. Katso myös, näkyykö vuotoja. Mahdolliset vuodot tarkistetaan myös auton alta, kun se on seisonut jo hetken aikaa paikallaan. Varmista myös ovien lukituksen toimiminen.

Auton sisätiloissa kiinnitä huomiota yleiseen siisteyteen, kuten penkkien kuntoon. Kun käynnistät auton, toimiiko ilmanvaihto tai ilmastointi? Palaako kojelaudassa jokin varoitusvalo? Toimivatko ikkunat ja turvavyöt? Käytetyn auton ostossa kannattaa olla tarkkana, eikä innostua autosta esimerkiksi pelkän merkin perusteella.

Tarkkana koeajolla

Koeajon kannattaa olla tarpeeksi pitkä, jotta saat hyvän tuntuman autoon ja sen ominaisuuksiin. Kiinnitä huomiota jarrujen, kytkimen ja vaihteiden toimintaan. Aja siis sekä hitaasti että nopeasti, kiihdytä ja jarruta. Valitse esim. tyhjä parkkipaikka, jossa voit kokeilla jyrkkiä käännöksiä molempiin suuntiin.

Radion toiminta on hyvä varmistaa, mutta pidä se kiinni koeajon ajan, jotta kuulisit asiaan kuulumattomat äänet.

Käytetyn auton osto turvallisesti Autokauppani.fi:ssä

Meillä käytetyn auton osto käy turvallisesti, sillä myynnissä olevat ajokit käyvät läpi K1 Katsastuksen kuntotarkastuksen. Ammattilaiset ovat siis tarkistaneet auton kunnon, jotta sinä voisit olla mahdollisimman huolettomin mielin.

Käytämme luotettavia hinnoittelutyökaluja, jolloin maksat kyseisestä autosta varmasti sopivan hinnan, kun otetaan huomioon merkki, vuosimalli, ajokilometrit, varustelu ja kunto. Meillä huolehditaan tietysti myös paperitöistä. Autokauppamme on kokonaan verkossa, mutta saat meiltä kaikki perinteisen autoliikkeen palvelut luotettavasti ja ammattitaidolla!

Tutustu myynnissä oleviin autoihin! Jos haluat samalla myydä oman autosi, teemme sen puolestasi vaivattomasti ja nopeasti.